Vlierdomein Den Dael desmaaktoerist pajottenland kaat bosch 30
Vlierdomein
HomeVlierdomein

Vlierdomein

De vlierstruik is een erg oude plant die vroeger in onze streken als magische struik beschouwd werd en geplant stond bij huizen en stallingen om die te beschermen tegen vuur, bliksem, boze heksen of tovenaars. Volgens het oude geloof staan de bloesemschermen voor geluk, verlichting en voor het verdrijven van negatieve krachten. Wanneer vlierbloesems verwerkt werden in een boeket had dat een symbolische betekenis voor geluk, troost, medeleven en nederigheid.

Gedurende vele jaren raakte de vlierstruik wat in onmin. Nu groeit hij vrijwel in heel Europa. De struik houdt van de zon  tot halfschaduw en niet teveel wind. De vlierbes valt onder de steenvruchten omdat de vlierbessen vol pitjes zitten.

De vlier is echt een prachtige struik die van mei t/m juni een bloesempracht toont. De bloemschermen met een doorsnee van 10 tot 30 cm dragen bloemetjes van 0,5 tot 1 cm groot. De bloesem wordt best ‘s ochtends geplukt wanneer het droog en windstil is. Dan ligt er namelijk een laagje geel poeder op de bloesem. Dat gele poeder, het stuifmeel, geeft de bloesem een zoete, fruitige geur en smaak.

We plukken de bloesems selectief; enkel de bloesems die vol stuifmeel hangen worden geplukt en we moeten ook een deel laten hangen zodat we in de zomer besjes kunnen oogsten. 1 struik kan 15 tot 30 kg vlierbessen geven. In de zomer is het een kwestie van regelmatig de rijpe vlierbessen plukken, want de ook de vogels zijn dol op deze rijpe bessen boordevol vitaminen. Ze zitten bomvol vitamines en mineralen zoals fosfor, kalium, calcium, magnesium, ijzer, natrium, zink koper en selenium. Vlierbessen zijn rijk aan vitamine A, B en C en bevatten ook nog antioxidanten. Dat maakt dat vlierbessen erg goed zijn voor de weerstand en behoren ze tot de categorie superfruit.

Vlierbessen bevatten anthocyanen, wat oplosbare kleurstoffen zijn en waarin anti-oxidanten zitten die sterker zijn dan die in vitamine C en E.
Anthocyanen stimuleren de aanmaak van proteïnen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem.
Conclusie: als je met de vlierstruik bezig bent zit je weerstand goed!

Ontdek onze producten